Moze li beba biti predebela?!

4

Senad i ja smo maštali o bebi koja će nositi stramplice i noge će joj biti sve u slauficima! I kupili smo te stramplice a nije se bila ni rodila.
Dva mjeseca nakon poroda smo ponosno gledali te preslatke none!
Medjutim, odjednom (3 mjeseca) smo počeli dobijati komentare da je beba predebela i da pripazimo. (?)

Beba koja isključivo doji ne može biti predebela, samo može biti preslatka!

Na klinici nam kažu: Super! Sve je super! I gledam zadovoljno graf njenog razvoja.

Medjutim, neki su zabrinuti da je predebela i daju mi savjet da joj dajem jednu turu caj umjesto dojenja. Naravno – ova instrukcija dolazi iz Bosne, gdje je upitno koliko pedijatri čitaju i rade update svoje struke! Čitam i komentare mama u BiH koje su jadne dobile zaista takve instrukcije i opet različite pa na kraju utjehu nadju savjetujući se medjusobno.
Samo mogu biti sretna da nisam u BiH i da ne moram imati dileme i nejasne ili pogrešne savjete a da ne kažem tek ‘savjete’ iz okoline.

Otprilike ovako kaže struka: Bebe koje isključivo doje u početku napreduju brže nego bebe koje se prehranjuju. Iako dobijaju vise na težini, apsolutno nema povezanosti sa pretilošću kasnije kod starije dobi djeteta.
Opasno je djetetu izbjegavati dati jesti i pokušavati produžiti vremena između dojenja ili uvesti vodu/caj. Beba jede koliko joj treba i sve te masne stanice koje nastanu su jako bitne za razvoj bebe i posebno razvoj moždanih ćelija.
Majčino mlijeko je perfektna hrana, nema praznih kalorija i nije ovisno/pod uticajem onoga sto majka jede.
Do 6. mjeseca beba treba da isključivo doji s tim da se od 4. mjeseca može početi uvoditi hrana (ovo još nismo počeli pa je to posebno poglavlje koje treba istražiti kako i koliko).
Prema tome, drage mame, uživajte u tim slatkim slauficima i jastučićima jer brzo će nestati, čim beba počne da puže i hoda.

One thought on “Moze li beba biti predebela?!

 1. Moze li biti predebela beba? Pa naravno da moze. Da li je vasa beba predebala? Naravno da nije!
  Kod svih bosanaca koje sam ja srela i koji su meni “komentarisali” ti je to normalno bilo da kazu “bas ti je debeljuckasta beba, debeljuca, pripazi da se ne udeblja jos”. Ali to ti je iz milja. Isto kao kad kazu djeci kako su ruzna!
  Naravno, iz izkustva ti sad kazem, lakse ti je kad malo starija bude da bude malo “mrsavija” nego da bude kao moji..kao tenk. Razlika je nositi 12 -13kg a a razlika je kad je beba 8 kg i vec hoda (mada meni to npr. nije bilo jasno kako uspije dijete biti tako mrsavo…ali haj) .
  Hocu da kazem nikog jos nikad nisam cula da misli nesto lose kad tako kaze, tako da ne znam zasto se toliko oko toga sekiras ili sto te to pogadja. Ides kod babice i pratis koliko vaze i kako se razvija. Ako je sve ok (a jeste) onda uzivaj i nasmij se kad ti neko kaze da ti je beba debela. To ti je samo znak da je dobro hranis i da pazis malecku:)
  Go mama!

  Prijavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *